Σχολείο Κωστής Παλαμάς

θέμα: «Πολιτισμός και Μνήμη»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το  “Σχολείο Ελευσίνας ” του Προγράμματος «Κωστής Παλαμάς» με θέμα «Πολιτισμός και Μνήμη» από τις 5 – 8 Σεπτεμβρίου 2015, στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης μας.

Ήταν μια συνεργασία του Τμήματος Πολιτισμού του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που παρακολούθησαν δωρεάν ενήλικες δημότες του Δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής. Η Εκπαίδευση περιελάμβανε διαλέξεις και σειρά σεμιναριακών μαθημάτων. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξαιρετική αναφορά στο μύθο της θεάς Δήμητρας και της Περσεφόνης και στα σημαντικά ευρήματα της πόλης μας, από την έφορο αρχαιοτήτων κα Καλλιόπη Παπαγγελή και την διάλεξη του Δρ. Μιχαήλ Λεφαντζή αρχιτέκτονα μηχ. που κατάφερε να μας μεταφέρει με λόγο και εικόνα το ενδιαφέρον για την τόσο σημαντική επιστήμη της αρχαιολογίας και την καταστροφή των μνημείων της .

Στη διδασκαλία οι εξαιρετικές Δρ. Άννα Μαυρολέων και Δήμητρα Αναστασιάδου με γλαφυρό και κατανοητό τρόπο μας μετέδωσαν σημαντικές γνώσεις για τη σχέση της μνήμης με τον πολιτισμό. Πραγματοποιήθηκαν δυο εργαστήρια με αναφορά σε προσωπικές μνήμες – γεγονότα από τη ζωή των συμμετεχόντων και ιδέες – προτάσεις για την προβολή της πόλης μας . Με το πέρας των μαθημάτων πραγματοποιήθηκε περιήγηση στο χώρο της παραλίας , με προορισμό το Παλαιό Ελαιουργείο, όπου και έγινε το κλείσιμο του Σχολείου. Την απονομή των βεβαιώσεων παρακολούθησης έκανε ο Δήμαρχος κ. Γ. Τσουκαλάς.
Το όλο εγχείρημα έγινε με πρωτοβουλία του Τμήματος Πολιτισμού του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α με στόχο την προσέγγιση σε θέματα πολιτιστικής διαχείρισης της εθνικής μας κληρονομιάς, γιατί όπως τόνισε και η πρόεδρος κ. Μαρία Βασιλείου στην έναρξη των μαθημάτων, ο πολιτισμός αφορά το παρελθόν ,το παρόν και το μέλλον μας .

Related Projects