Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας – Ο Γάμος του Λεπρέντη

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Μιλτιάδη Χουρμούζη

Ο Γάμος του Λεπρέντη

Παραστάσεις
Παρασκευή 16 – Σάββατο 17 – Κυριακή 18 Ιουνίου – 9.15′ μ.μ.
Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας – Είσοδος Ελεύθερη

Η Θεατρική Σκηνή του Ν.Π.Δ.Δ. Π. Α.Κ.Π.Π.Α. του Δήμου ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, με θεατρική αγωγή , υπηρετώντας το θέατρο και τον πολιτισμό, συμπληρώνει φέτος έντεκα δημιουργικά χρόνια θεατρικής διαδρομής.

Για τη φετινή  θεατρική επικοινωνία επιλέξαμε   το νεοελληνικό θέατρο του 19ου αιώνα. Ένα έργο του αγωνιστή, πολιτικού και θεμελιωτή της νεοελληνικής δραματουργίας Μιλτιάδη Χουρμούζη.

Στον Λεπρέντη ο Χουρμούζης σατιρίζει τους  Έλληνες που πλούτισαν στις ελληνικές παροικίες και επιστρέφοντας στην ελεύθερη πατρίδα εκμεταλλεύονται με τα πλούτη τους φτωχές οικογένειες και ανήλικα κοριτσάκια ανακαλύπτοντας με φιλήδονη αυταρέσκεια τα αγαθά του γάμου στα φαιδρά τους γεράματα. Γύρω από αυτό το εμπόριο ευδοκιμούν κάθε λογής παράσιτα ( αγύρτες, κόλακες, απατεώνες, κομπογιαννίτες, προαγωγοί).

Με σατιρική οξύτητα ο Χουρμούζης χλευάζει τα νοσηρά φαινόμενα του νεοπλουτισμού, τις κούφιες επιδείξεις, την κοινωνική υποκρισία, τη σαθρή συνείδηση της αστικής τάξης, την ίδια ώρα που οι αγωνιστές του 21 κατέφευγαν στην επαιτεία για να επιβιώσουν.

Η δομή και η τεχνική του έργου, γραμμένου σε έξοχη ελληνική γλώσσα, παραπέμπει στον Μολιέρο, τον Γκολντόνι και την Κομμέντια ντελ Άρτε, με γκροτέσκα αναφορά στον Αριστοφανικό Έλληνα Καραγκιόζη.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Θεοδώρου. Διδασκαλία τραγουδιών: Δημήτρης Ανδρώνης. Σκηνικός διάκοσμος: Μαρία Γλύκα. Χορευτικά: Μαριάννα Σαμάτιαλη. Κοστούμια: Δημήτρης Θεοδώρου

Παίζουν: Ηλίας Νάκος, Σταύρος Χανάς, Γιάννος Γαβαλάς, Σοφία Παναγιωτοπούλου, Τασία Μπρέμπου, Βάσω Παπασπύρου, Γιώργος Πεντέλας, Γιάννης Μώρας, Χαρά Παγώνη, Ελένη Μούτσα, Έντρη Ντιλγέρη, Κυριακή Ζαγοριανίτη, Αντριάννα Ιωσηφίδη.

Τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει η Βιργινία Παυλοπούλου και ο Πάνος Σκουρολιάκος.

Φωτογράφηση: Βούλα Ανδρώνη. Επεξεργασία video: Χρήστος Κούλης.

Η πρόεδρος  του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α.
Βασιλείου Μαρία

Related Posts