Δελτίο τύπου «Εορτασμός της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας».

Το Τμήμα Πολιτισμού του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α Ελευσίνας σε συνεργασία με την  Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών – Προαστίων – Περιχώρων  , Aρτοποιών της πόλης και του  Λαογραφικού  Συλλόγου «Το Αδράχτι» πραγματοποίησαν εκδηλώσεις με θέμα «Εορτασμός της Παναγίας  Μεσοσπορίτισσας».

          Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016 στην Ελαιουργική έλαβε χώρα εργαστήρι παρασκευής εκκλησιαστικού άρτου. Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών – Προαστίων – Περιχώρων με την συνεργασία Aρτοποιών της πόλης  και φοιτητών Αρτοποιίας και με την υποστήριξη εξαιρετικής τεχνολογίας μηχανημάτων ζυμώματος και ψησίματος παρασκεύασαν πρόσφορα, άρτους  και αρτοπαρασκευάσματα. Μεγάλοι και πολλά παιδιά παρακολούθησαν την διαδικασία και συμμετείχαν στο ζύμωμα.

        Παράλληλα από τον Πατέρα Ευάγγελο Μαρκαντώνη, Χημικό/Θεολόγο υποψήφιο διδάκτορα Ε.Κ.Π.Α. , εκπαιδευτικό , έγινε εισήγηση με θέμα << Ο συμβολισμός του άρτου στην Ορθόδοξη παράδοση>>. Επίσης και η κ. Χαβαλέ Μοσχάνθη , υπεύθυνη του Μουσείου Λούλη, εισηγήθηκε το θέμα << Η ιστορική εξέλιξη των σφραγίδων άρτου και σφραγίδων πρόσφορου>>.

     Την εκδήλωση χαιρέτησε η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Π.ΑΚ.Π.Π.Α κ. Μαρία Βασιλείου τονίζοντας την σπουδαιότητα του εορτασμού καθώς και την ιστορικότητα της εκκλησίας των Εισοδίων της Παναγίας ,της μοναδικής υπάρχουσας σε αρχαιολογικό χώρο.

      Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, ο Δήμαρχος κος Γεώργιος Τσουκαλάς , το προεδρείο της συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών – Προαστίων-Περιχώρων , η πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Αδράχτι κ.Πατρινού-Τσούτσουρα Σοφία και δημότες με παιδιά της πόλης .

      Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 στον αρχαιολογικό χώρο πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εορταστική λειτουργία προσκομίζοντας άρτους και πρόσφορα για τον εορτασμό της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας. Μετά το πέρας της λειτουργίας στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου όλα τα αρτοπαρασκευάσματα που είχαν ετοιμαστεί την προηγουμένη μοιράστηκαν στους πιστούς . Επίσης ο Λαογραφικός Σύλλογος «Το Αδράχτι» προσέφερε το πολυσπόρι , έθιμο από την αρχαιότητα.

     Ευχαριστούμε θερμά το  προεδρείο της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών-Προαστίων – Περιχώρων κ.κ. Χαρίλαο Μάνο πρόεδρο και Σαχινίδη Παναγιώτη γ.γραμματέα, τον κ. Κουρλαμπά Θεόδωρο για την ευγενική προσφορά του, σχετικά με τα μηχανήματα ζυμώματος και ψησίματος και τους αρτοποιούς της πόλης μας , κ.Βασιλική και Βιβή Γκίκα, τις  αδελφές κ.κ. Μελεμενή, τον κ. Λάσκο Μελέτη και κ. Σιολή Κων/νο.

      Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον αρτοποιό κ. Ιωάννη Γκούμα για την σημαντική βοήθεια του, με την συμμετοχή του στην οργάνωση και πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Εκ μέρους του Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α
Η πρόεδρος
Μαρία Βασιλείου

Related Posts