Πρώτη Διάλεξη Λαϊκού Πανεπιστημίου Ελευσίνας

Θέμα: “Πλαστική, φως και χρώμα στα κλασικά μνημεία”

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάλεξη του Λαϊκού Πανεπιστημίου Ελευσίνας, την Τετάρτη 9/12/2015 και ώρα 18.00-20.00 στην αίθουσα Πολιτισμού του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α., με θέμα “Πλαστική, φως και χρώμα στα κλασικά μνημεία” από τον κο Γεράσιμο Θωμά διδάκτορα Πολιτικό μηχανικό ΕΜΠ και διπλωματούχο Σχολής Καλών Τεχνών με ειδίκευση στην Προστασία Μνημείων.

Την έναρξη τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος Ελευσίνας κος Γ. Τσουκαλάς, ο πρόεδρος Σ.Δ.Κ. κ. Χ. Δεδεηλίας, οι Διοικητικοί Σύμβουλοι του Π.Α.Κ.Π.Π.Α. κ. Μ. Καρέλλου και κος Θ. Κολοβός, ο κος Ι. Κολομενίδης, οι διδάκτορες κες Α. Μαυρολέων , Δ. Αναστασιάδη και Μ. Γεωργαλά και πλήθος δημοτών.
Tην έναρξη προλόγισε η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. κα Βασιλείου ευχαριστώντας όλους που αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή για τη λειτουργία του Λ.Π. που καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελευσίνα. Τόνισε ότι το Τμήμα Πολιτισμού ξεκινά το θεσμό αυτό, στα πλαίσια της στρατηγικής του , με στόχο τη Δια Βίου Μάθηση παροχής στους δημότες έγκυρης και τεκμηριωμένης Πανεπιστημιακής γνώσης που θα συμβάλει στην πνευματική – αξιακή και κοινωνική άνοδο τους. Συγχρόνως καλλιεργεί το σεβασμό στις αξίες της ελευθερίας , της δημοκρατίας ,της δικαιοσύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η λειτουργία του Λ.Π. συμπίπτει με την κατάθεση της υποψηφιότητας της πόλη μας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021, στις 27/11/2015 , όπου η εκπαίδευση των δημοτών αποτελεί έναν από τους σημαντικούς μοχλούς στο σχέδιο ανάπτυξης του πολιτισμού.
Στο ετήσιο Πρόγραμμα του, αναφέρθηκε αναλυτικά η κ. Α. Μαυρολέων που επιμελήθηκε τη σύνταξη του. Οι κύκλοι των μαθημάτων / διαλέξεων θα παραδίδονται κάθε Τετάρτη έως την 26/5/2016 , με διδακτικές ενότητες που αφορούν : το Θέατρο , τη Λογοτεχνία , τον Λαϊκό Πολιτισμό, την Φιλοσοφία και Ψυχανάλυση, τη Συμβουλευτική Ψυχολογία – Ψυχοθεραπεία και την Αρχιτεκτονική – Σχέδιο – Θεατρικό Τόπο.

Πρώτη Διάλεξη Λαϊκού Πανεπιστημίου Ελευσίνας

Η ομιλία της Προέδρου

Σας ευχαριστούμε όλους που με την σημερινή συμμετοχή σας αγκαλιάζετε την προσπάθεια μας για τη λειτουργία του Λαϊκού Πανεπιστημίου Ελευσίνας, που καθιερώνεται για πρώτη φορά στην πόλη μας.

Το Τμήμα Πολιτισμού του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. ξεκινά το θεσμό αυτό στα πλαίσια της στρατηγικής του να εντάξει στο πρόγραμμα του , δράσεις με στόχο τη Δια Βίου Μάθηση και την παροχή στους δημότες έγκυρη και τεκμηριωμένη γνώση..
Η επιμόρφωση μέσω της εκπαιδευτικής λειτουργίας του Λ.Π. θα συμβάλει στην πνευματική – αξιακή και κοινωνική άνοδο των δημοτών της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής που είναι προτεραιότητα για τον Δήμο μας και συγχρόνως καλλιεργεί το σεβασμό στις αξίες της ελευθερίας , της δημοκρατίας ,της δικαιοσύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης..
Στην προσπάθειά μας αυτή είχαμε την στήριξη του Δημάρχου μας που με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, υποστηρίζει την αναβάθμιση στην μαθησιακή και κατ΄ επέκταση πολιτιστική καλλιέργεια των δημοτών .

Η απόφασή μας αυτή δεν είναι τυχαίο που συμπίπτει με την κατάθεση της υποψηφιότητας της πόλη μας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021, στις 27/11/2015. Τηρούμε την υπόσχεση μας και τον σημαντικό θεσμό της εκπαίδευσης , ως έναν από τους κύριους μοχλούς στο σχέδιο ανάπτυξης του πολιτισμού.

Από την Τετάρτη 9/12/2015 και κάθε Τετάρτη έως την 26/5/2016 οργανώνονται κύκλοι μαθημάτων / διαλέξεων , με διδακτικές ενότητες που αφορούν : το Θέατρο ( Πολιτισμός και Επικοινωνία) , τη Λογοτεχνία ( Αφήγηση και Μνήμη) , τον Λαϊκό Πολιτισμό, την Φιλοσοφία και Ψυχανάλυση, τη Συμβουλευτική Ψυχολογία και Ψυχοθεραπεία και την Αρχιτεκτονική – Σχέδιο – Θεατρικό Τόπο. Θα διδάξουν πανεπιστημιακοί διδάκτορες του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, του Πάντειου Πανεπιστημίου, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Paris IX–Dauphine και του Πανεπιστημίου Ναντέρ Γαλλίας.
Σήμερα ξεκινάμε με θέμα: Πλαστική, φως και χρώμα στα κλασικά μνημεία με τον κ. Γεράσιμο Θωμά.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα την κ. Αννα Μαυρολέων που επιμελήθηκε το πρόγραμμα , την διοικητική σύμβουλο κ. Καρέλλου , όλους τους συμμετέχοντες διδάσκοντες και διδασκόμενους και Ευχόμαστε καλές ακροάσεις.

Πρώτη Διάλεξη Λαϊκού Πανεπιστημίου Ελευσίνας
Related Projects