ΜΕΤΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ-ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους φροντίζουν βρέφη και μικρά παιδιά και παράλληλα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτούν οι γονείς και τα παιδιά από πολλές ασθένειες.

Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν από μικρή ηλικία να φροντίζουν την ατομική τους υγιεινή. Ειδικότερα εάν πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, λόγω της καθημερινής στενής επαφής με πολλά άλλα παιδιά και ενήλικες, ο κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων και ιών αυξάνεται σημαντικά.

Η ατομική υγιεινή περιλαμβάνει την καθαριότητα όλου του σώματος, ενώ το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών πρέπει να καθιερώνεται από νωρίς.

Οι βασικοί κανόνες υγιεινής αφορούν επιπλέον τα ειδικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνει ένα άτομο όταν βήχει ή φτερνίζεται προκειμένου να μη μεταδώσει στο περιβάλλον του κάποια ασθένεια, καθώς και τα μέτρα που έχουν στόχο να προστατευθεί ένα άτομο από το να ‘κολλήσει’ κάποια λοίμωξη.

 

 

ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

 

Η ατομική υγιεινή δεν αφορά μόνο την προστασία του παιδιού από μικροοργανισμούς αλλά σχετίζεται και με την καλή εικόνα του σώματος.

Το συχνό πλύσιμο του σώματος και η περιποίηση της εξωτερικής εμφάνισης είναι στοιχεία που , μεταξύ άλλων, ενισχύουν τη θετική εικόνα του εαυτού και του σώματος του παιδιού και την αποδοχή του από τους άλλους.

Οι γονείς πρέπει να συμβάλλουν στην εξοικείωση των παιδιών με τις παρακάτω υγιεινές συνήθειες:

 

  • Συχνό πλύσιμο του σώματος για να αποφεύγονται η συγκέντρωση ακαθαρσίας, η ανάπτυξη μικροοργανισμών και οι δυσάρεστες οσμές.
  • Καλό στέγνωμα όλων των περιοχών του σώματος με καθαρή πετσέτα μετά το μπάνιο ,π.χ μασχάλες, πέλματα, γεννητική περιοχή κλπ.
  • Συχνή αλλαγή σε εσώρουχα και κάλτσες, όσο αυτό είναι δυνατό.
  • Αλλαγή ρούχων με την επιστροφή στο σπίτι, π.χ. από σχολείο, παιδική χαρά κλπ.
  • Τα αθλητικά παπούτσια μπορούν να πλένονται όταν χρειάζεται, και είναι καλή συνήθεια να τοποθετούνται σε χώρο που αερίζεται καλά ώστε να μην παραμένει ιδρώτας.

 

Ειδικότερα για τα κορίτσια οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν και να μεταδώσουν στα παιδιά τους ότι η περιοχή του κόλπου έχει την ιδιότητα να καθαρίζεται από μόνη της και έτσι δεν απαιτείται διαφορετικός καθαρισμός από τα υπόλοιπα μέρη του σώματος. Η ευαίσθητη περιοχή στο εσωτερικό του κόλπου δεν πρέπει να καθαρίζεται. Τα κορίτσια από μικρά θα πρέπει να εκπαιδευτούν για τον καθαρισμό της γεννητικής περιοχής, μετά την τουαλέτα, με φορά πάντα από τον κόλπο προς τον πρωκτό και ποτέ αντίστροφα, γιατί υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης κολπίτιδας και ουρολοίμωξης λόγω μεταφοράς μικροβίων.

Ειδικότερα για τα αγόρια ,οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν και να μεταδώσουν στα παιδιά τους ότι οι όρχεις και το πέος θα  πρέπει να πλένονται  όπως και τα υπόλοιπα μέρη του σώματος. Δεν πρέπει να γίνονται έντονες κινήσεις για την αποκάλυψη της βαλάνου, αλλά η περιοχή της  πέους και η ακροποσθία είναι χρήσιμο να διατηρούνται καθαρές με χρήση άφθονου νερού και την αποφυγή χρήσης ερεθιστικών σαπουνιών.

 

 

ΠΛΥΣΙΜΟ ΧΕΡΙΩΝ

 

Οι περισσότερες λοιμώξεις (κυρίως αναπνευστικού και γαστρεντερικού) μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω των μολυσμένων χεριών.

Προσπαθήστε να κάνετε το πλύσιμο των χεριών μια διαδικασία που είναι ευχάριστη  για τα παιδιά.

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες να διδαχθούν να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με καθαρό νερό και σαπούνι:

  • Πριν το φαγητό
  • Πριν την προετοιμασία του φαγητού
  • Πριν το θηλασμό ή το τάισμα του παιδιού
  • Μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας
  • Μετά την περιποίηση ή επαφή με κάποιο άρρωστο άτομο
  • Μετά το κάπνισμα ( για τους ενήλικες)
  • Μετά την επαφή με ζώα
  • Μετά την επιστροφή στο σπίτι από το σχολείο, την παιδική χαρά, τη δουλειά, ή εξωτερικές εργασίες
  • Όταν τα χέρια τους έχουν έρθει σε επαφή με βρώμικα ή μολυσμένα αντικείμενα
  • Μετά το βήξιμο ή το φτέρνισμα (που πρέπει να γίνεται καλύπτοντας το στόμα με χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα).

 

Το αποτελεσματικό πλύσιμο των χεριών περιλαμβάνει το καλό τρίψιμο όλων των επιφανειών των χεριών μεταξύ τους για περίπου 10 -15  δευτερόλεπτα. Μετά το πλύσιμο τα χέρια θα πρέπει να στεγνώνονται καλά σε στεγνή και καθαρή πετσέτα ή σε χαρτί. Εάν δεν είναι διαθέσιμα καθαρό νερό και σαπούνι, εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο αλκοολούχο απολυμαντικό διάλυμα.

 

 

 

 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΠΟ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ

 

Τα παιδιά αλλά και οι γονείς οφείλουν να εφαρμόζουν ορισμένα βασικά μέτρα πρόληψης νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος, καθώς τα νοσήματα αυτά είναι πολύ συχνά στην παιδική ηλικία.

  • Το παιδί θα πρέπει να εκπαιδευτεί να βήχει και να φτερνίζεται καλύπτοντας το στόμα με χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα για να αποφεύγεται η διασπορά των σταγονιδίων που αποβάλλονται και όχι να βήχει χωρίς προφύλαξη ή χρησιμοποιώντας τις παλάμες για την κάλυψη του στόματος.
  • Όταν το παιδί είναι σε κατάλληλη ηλικία , θα πρέπει να εκπαιδευτεί να φυσάει την μύτη του με χαρτομάντιλο όταν έχει καταρροή που εμποδίζει την φυσιολογική αναπνοή.
  • Το χαρτομάντιλο θα πρέπει στη συνέχεια να απορρίπτεται στα σκουπίδια και να πλένονται τα χέρια .
  • Το παιδί πρέπει να διδαχθεί πως όταν το ίδιο ή κάποιο άλλο άτομο είναι άρρωστο δεν πρέπει να μοιράζεται αντικείμενα όπως μαχαιροπήρουνα ,ποτήρια ή πετσέτες.
  • Καλό είναι τα παιδιά να αποφεύγουν να βάζουν τα χέρια τους ή άλλα αντικείμενα στο στόμα γιατί με αυτόν τον τρόπο μεταφέρονται συχνότερα τα μικρόβια.
  • Όλοι στην οικογένεια πρέπει να συνηθίσουν να μην φιλάνε και αγκαλιάζουν άλλους όταν είναι άρρωστοι.

 

 

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΡ. ΤΣΑΝΤΙΛΑ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ-ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΜΕΕΝ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟΥ ΡΕΑ

Related Posts