Εγκαίνια της έκθεσης «Άνθρωποι + Εργοστάσια. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ»

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Άνθρωποι + Εργοστάσια. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ», στο κτίριο Διοίκησης του παλαιού Ελαιουργείου στην παραλία της Ελευσίνας,  που οργάνωσε  το Τμήμα Πολιτισμού  του Π.Α.Κ.Π.Π.Α σε συνεργασία με την Διοικούσα Επιτροπή  του υπό σύσταση  Μουσείου Νεώτερης Ιστορίας της Ελευσίνας «Γεώργιος Αμπατζόγλου», στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Αισχύλεια 2016».  Εκπλήρωση χρέους στην πόλη, στους πολίτες και στον εκλιπόντα Δήμαρχο   Γεώργιο  Αμπατζόγλου.

 Η ίδρυση του Μουσείου  αποτελούσε αίτημα και σχέδιο πολλών ετών και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα στεγαστεί στο Ελαιουργείο ,το πρώτο εργοστάσιο που κατασκευάστηκε το 1875 στην πόλη μας. Ο στόχος του είναι πολλαπλός ,αφενός να διασώζει, να ερευνά και να προβάλλει την άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά  της πόλης μας και αφετέρου να ενισχύει τη γνώση και να δίνει ερεθίσματα για προβληματισμούς, συμβάλλοντας στην ευημερία της κοινωνίας.

Η παρούσα έκθεση αποτελεί την  αρχή  μιας σειράς περιοδικών  εκθέσεων που θα ακολουθήσουν  με θέματα από όλες τις μορφές και δράσεις της πόλης στα νεώτερα χρόνια και  θα αποτελέσουν την βάση και το περιεχόμενο του Μουσείου της Νεώτερης Ιστορίας της πόλης. Εκθέματα ,  αφηγήσεις και  εικόνες ξεδιπλώνουν ιστορίες των ανθρώπων, εργατών και επιχειρηματιών, που εργάστηκαν  από το τέλος του 19ου αιώνα έως την μεταπολίτευση στα εργοστάσια της περιοχής προκαλώντας μνήμες και συγκίνηση .

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η πρόεδρος του Π.ΑΚ.Π.Π.Α κα Μαρία Βασιλείου, ο Δήμαρχος κος Γεώργιος Τσουκαλάς, ο Αντιπεριφερειάρχης κος Γιάννης Βασιλείου  και η Πρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής του Μουσείου κα Καλλιόπη Παπαγγελή και όλοι τους αναφέρθηκαν  στην σπουδαιότητα της παρούσης έκθεσης και της δημιουργίας του Μουσείου.

Επίσης παρευρέθηκαν ο βουλευτής κ. Αθ. Μπούρας, η οικογένεια Αμπατζόγλου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι,ο πρόεδρος Εργατικού Κέντρου κ. Λίγγος, ο Γενικός  Δ/ντης του Εργοστασίου Τιτάν  κ. Ι. Πανιάρας, ο Δ/ντης κλάδου τσιμέντων κ. Αγγελος Καλογεράκος, ο   Δ/ντης Εργοστασίου Ελευσίνας Τιτάν κ. Ανδρέας Σαμοθράκης ,ο Δ/νων Σύμβουλος Ε.Λ.Π.Ε. κ. Στεργιούλης, η υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής  ευθύνης ΕΛΠΕ  κ. Σουλάκη ,οι καθηγητές κ. Μαυρολέων,κ. Αγριαντώνη,κ. Δρακάκη ,  ο κος Μπελαβίλας , ο κ. Καλομενίδης και πλήθος δημοτών και φίλων της πόλης μας.

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς μας για την πολύτιμη βοήθειά τους ,τους συλλέκτες κ. Κώστα Λυκίδη και κ. Γιώργο Παυλόπουλο, τις εταιρείες που προσέφεραν εκθέματα, την κα Ευαγγελία Νοδάρα, τον κ. Σωτήρη Λουκόπουλο, τον Θ. Ευστρατιάδη, όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχία της έκθεσης.

Ιδιαίτερα  ευχαριστούμε για την  άρτια επιμέλεια της  έκθεσης  την  κα Ερατώ Κουτσουδάκη – Μπασάλου.

Η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ.  Π.Α.Κ.Π.Π.Α.
Μαρία  Βασιλείου

Related Posts